Skip to content

Bleken

Bleken

Niet tevreden over de kleur van uw tanden? Dan is bleken wellicht een optie.

Naast dat tandkleur erfelijk bepaald is, zijn er diverse andere factoren die invloed hebben op de kleur. Zo kunnen bepaalde voedings- en genotsmiddelen de tanden verkleuren. Denk hierbij aan koffie, thee, sapjes, rode wijn en sigaretten. Verder bestaat een tand uit tandbeen en glazuur. Tandbeen is iets geler dan glazuur dat ook nog translucenter is. De verhouding tussen deze twee tandweefsels heeft ook invloed op de kleur. Daarom zijn de hoektanden bij de meeste mensen geler dan de rest van het gebit. Daarnaast zal gedurende het leven het glazuur ook iets slijten waardoor de tanden ook geler kunnen ogen.

Kan/mag ik bleken?

Vanaf 18 jaar is het in Nederland toegestaan om de tanden te laten bleken. Voordat u start met de bleekbehandeling is het van belang eventuele problemen in het gebit in kaart te brengen. Zo kunt u bij ons alleen bleken wanneer het gebit is gesaneerd. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de periodieke controle. Als de tandarts uw gebit heeft beoordeeld en groen licht geeft, wordt er gestart met het maken van een digitale scan van het gebit. Van het gebit worden er individuele bleeklepels vervaardigd. In de bleeklepels kunt u uiteindelijk de bleekgel spuiten. Het systeem is eenvoudig in gebruik en u kunt dit op uw gemak thuis uitvoeren. Niet bij iedereen zal het bleken even succesvol verlopen. Echter, bij de meerderheid van de patiënten wordt een prachtige resultaat bereikt.

Waar moet ik rekening mee houden?

Restauraties/vullingen, kroon- en brugwerk zullen tijdens het bleken niet witter worden of meekleuren. Hierdoor is er een kans dat deze na het bleken vervangen dienen te worden.

Tijdens het bleken moet men voorzichtig zijn met dranken waarin kleurstof zit, zoals rode en paarse dranken. Ook koffie, thee en roken wordt afgeraden tijdens het bleekproces. Consumptie hiervan dient beperkt te worden en spoel bij gebruik na met water.

Verder kan er gevoeligheid optreden van de tanden. Meestal is dit binnen 24 uur over.

Materialen

Onze praktijk heeft gekozen voor bleekgels met lage concentraties carbamideperoxide of waterstofperoxide. Dit zijn veilige concentraties die voldoen aan de eisen van de Europese Unie. Bleken met deze concentraties is vrijwel altijd pijnloos. Waterstofperoxide is de werkzame stof in de bleekgel. In de tand produceert het stofjes die voor oxidatiereacties zorgen. Deze reacties zorgen voor afbraak van pigment, waardoor de tanden witter worden. Het is helaas niet mogelijk om te bleken zonder een vorm van peroxide.

Naast het thuisbleken met individuele bleeklepels bieden wij ook andere mogelijkheden aan. Voor meer uitleg en informatie adviseren wij u een afspraak te maken met een van onze tandartsen. 

Hoelang duurt het?

We raden aan om de bleeklepels met gel ongeveer 1 a 2 uur per dag te dragen. Meestal is na een paar dagen al resultaat te zien!

Kosten

Omdat wij onze bleeklepels in eigen huis fabriceren, kunnen wij de bleeklepels voor een goede prijs aanbieden. Wij zitten hiermee onder het NZA tarief. Heeft u al bleeklepels? Dan kunt u bij ons ook alleen de gel bestellen.

  • E97
    € 120,-
    ‘Uitwendig bleken per kaak’
× Hoe kan ik u helpen?