Skip to content

Implantaten

Implantaten

Een implantaat is een schroefje van titanium dat in het kaakbot geplaatst kan worden. Implantaten hebben verschillende functies. Zo kan een implantaat dienen als kunstwortel voor een kroon, maar ook als ondersteuning voor een klikgebit. 

Implantaten als vervanging van tanden of kiezen.

Een implantaat kan geplaatst worden om ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Het implantaat is slechts de kunstwortel die in het kaakbot zit. In het implantaat kan dan bijvoorbeeld een opbouw met een kroon geschroefd worden. Implantaten kunnen ook gebruikt worden om een brug te maken.

Implantaten ter ondersteuning van een klikgebit.

Hetzelfde principe geldt voor implantaten voor een klikgebit. Echter wordt in dit geval geen kroon geplaatst maar een steg of drukknopjes. Een steg is een staaf die de implantaten verbindt en waarop de prothese vastgeklikt kan worden. Ook kunnen er drukknopjes geplaatst worden waarop de prothese zich vast kan klikken.

Kaakbot

Soms blijkt dat er onvoldoende kaakbot aanwezig is om een implantaat in te plaatsen. In dit geval zal de implantoloog mogelijk een botopbouw moeten doen. Onze implantoloog zal dit met u bespreken.

Behandelvolgorde

We beginnen met het onderzoek. We maken een röntgenfoto om de hoeveelheid kaakbot in beeld te brengen. Naast dat er voldoende kaakbot aanwezig moet zijn, moet bijvoorbeeld ook de mond vrij zijn van ontsteking. De medische anamnese wordt samen doorgenomen. Na afloop van het onderzoek krijgt u een kostenbegroting van ons mee. Bent u akkoord en is het mogelijk om bij u een implantaat te plaatsen, dan kunnen we de volgende afspraak inplannen.

De volgende afspraak is het plaatsen van het implantaat. Dit wordt onder lokale verdoving gedaan en is volledig pijnloos. Het kaakbot wordt vrijgelegd en er wordt een gaatje geboord in het kaakbot. Dit gaatje wordt steeds breder gemaakt totdat de juiste breedte voor het implantaat bereikt is. Zodra het implantaat geplaatst is, wordt deze meestal afgedekt met een healing abutment. Dit is een afdekschroefje dat de genezing positief beïnvloed. Na afloop wordt er een hechting geplaatst. Deze lost meestal vanzelf op. U krijgt van ons instructies mee. Over het algemeen is er heel weinig napijn na het plaatsen van een implantaat.

Het implantaat moet gemiddeld 3 maanden inhelen in de kaak. Het kaakbot om het implantaat heen verbindt zich met het implantaat.

Na 3 maanden mag het implantaat belast worden. Indien het behandelplan is om een kroon te plaatsen zal de Tandarts Zoetermeer een digitale scan maken van de positie van het implantaat. U hoeft dus niet meer te ‘happen’. Het duurt daarna ongeveer 2 weken voordat de kroon gemaakt is en geplaatst kan worden.

× Hoe kan ik u helpen?