Skip to content

Mondhygiënist

Mondhygiënist

Onze mondhygiënist en preventie-assistentes zullen u helpen uw mond gezond te houden. Zij doen dit door middel van gebitsreiniging en voorlichting en instructie. Een gezonde mond valt of staat namelijk met een goede mondhygiëne.

Preventie-assistent en gingivitis

Tijdens een controle kan de tandarts geconstateerd hebben dat er plaque, tandsteen en/of aanslag in uw mond aanwezig is. Dit kan in combinatie zijn met ontstoken tandvlees (gingivitis). De tandarts zal, indien het tandsteen boven het tandvlees betreft, verwijzen naar de preventieassistente die het gebit zal reinigen en u aanwijzingen geeft om de mondhygiëne te verbeteren.


Door het reinigen zorgen wij ervoor dat de mond weer mooi schoon word en het tandvlees zich kan herstellen. We streven er zo naar om een gezonde mond te creëren zonder plaque, tandsteen, aanslag en tandvleesontstekingen. Vaak is twee keer per jaar voldoende om dit te bereiken, maar dit kan sterk verschillen per patiënt. De tandarts en preventieassistente zullen aan de hand van de bevindingen tijdens de controle en behandeling u hierover een passend advies geven.

Mondhygiënist en parodontitis

Maar niet alleen het gebit wordt bedreigt: In recent onderzoek wordt parodontitis geassocieerd met het dichtslibben van de aders (atherosclerose).

Dit fenomeen kan weer zorgen voor een hartaanval of herseninfarct. Ook is geconstateerd dat voor mensen met parodontitis de kans op hart- en vaatziekten met 20% toeneemt en dat het diabetes(suikerziekte) kan verergeren. Parodontitis is een sluipende ziekte, de ziekte kan lange tijd aanwezig zijn zonder opgemerkt te worden.

Oorzaak

In principe kan iedereen met tanden en kiezen gingivitis of parodontitis krijgen. De belangrijkste oorzaak is een onvoldoende gebitsverzorging/mondhygiëne. Daarnaast is erfelijkheid en roken is een zeer belangrijke risicofactor. Mensen die roken hebben een 3 keer zo grote kans op het verkrijgen van ontstoken tandvlees of ernstige parodontitis dan niet rokers. Het resultaat van een behandeling is bij rokers ook minder goed en minder stabiel. De kans op terugkeren van de parodontitis na behandeling is bij een roker 9 keer(!) zo groot als bij een niet roker. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit het opnemen van de ernst van de parodontitis. Er wordt een parodontium status gemaakt (tandvleesmeting) en de röntgenfoto’s worden gemaakt of beoordeeld. Hier komt dan een behandelplan uit. Meestal zal dit bestaan uit het grondig reinigen van de pockets en worteloppervlakken. Soms is er verdere behandeling noodzakelijk, zoals een aanvullende antibioticakuur. Wij volgen hierbij de protocollen van de NVvP .

 

Na het reinigen van de pockets is de taak aan de patiënt om zijn/haar gebit goed te verzorgen en bij te houden. Wij helpen u hier natuurlijk bij door het geven van instructie.

 

Regelmatig terugkomen voor nazorg is ook een vereiste. Wanneer dit goed gebeurd kan de mond gezond en infectievrij blijven.


Parodontitis zal niet helemaal genezen. Bot en tandvlees dat weg is zal nooit meer terugkomen, maar de situatie kan wel stabiel worden en blijven.

Kosten

De tandartstarieven zijn landelijk bepaald. Elke verrichting heeft een eigen code. De codes die door de mondhygiënist of preventie-assistent gebruikt kunnen worden zijn:

 • M01
  € 13.52
  Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten
 • M02
  € 13.52
  Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten
 • M03
  € 13.52
  Gebitsreiniging, per vijf minuten
 • M30
  € 6.03
  Behandeling van gevoelige tandhalzen en (preventief) toedienen medicament
 • M40
  € 15.07
  Fluoridebehandeling

Meestal duurt een standaard behandeling bij de mondhygiënist of preventie-assistent niet langer dan een half uur.

Indien u een parodontale behandeling moet ondergaan dan wordt er gebruik gemaakt van T-codes. Aan de hand van de parodontiumstatus wordt beoordeeld hoeveel tanden/kiezen er behandeld moeten worden. Uw mondhygiënist maakt na het ‘onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus’ hiervoor een kostenbegroting voor u.

 • T012
  € 174.85
  Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus
 • T021
  € 32.56
  Grondig reinigen wortel, complex
 • T022
  € 24.12
  Grondig reinigen wortel, standaard
× Hoe kan ik u helpen?