Skip to content

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is de behandeling waarbij de zenuw van een tand of kies verwijderd wordt. Een wortelkanaalbehandeling staat helaas bekend als een pijnlijke en erg vervelende behandeling en roept bij veel mensen negatieve ervaringen op. Gelukkig zijn wij bijna altijd in staat om deze behandeling compleet pijnloos uit te voeren. Alleen in het geval van een heftige ontsteking is het soms moeilijk om de tand of kies te verdoven.

Wanneer heb ik een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is nodig in een aantal gevallen: 

Als een tand of kies ontstoken is dan zal de tandzenuw afsterven. Dit doet in de meeste gevallen veel pijn. Pijnstillers helpen amper of niet. De pijn komt zomaar uit het niets en houdt u in de nacht wakker. De pijn kan uitstralen, bijvoorbeeld naar de nek, het oor of achter het oog.

In sommige gevallen sterft een tandzenuw af zonder pijn. De kies kan dan gevoelig zijn als deze aangeraakt wordt, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen.

De diagnose

De tandarts kan een aantal testjes doen om de status van de zenuw te onderzoeken. Een test met een koude spray kan uitsluitsel bieden of de zenuw nog in leven is. Een dode zenuw reageert immers niet op koud. Ook zal de tandarts op de tand of kies tikken om te onderzoeken of deze anders voelt dan de rest van de tanden en kiezen. Een röntgenfoto wordt gemaakt om de wortel te bekijken. De uitslag van de testjes in combinatie met uw verhaal zal meestal leiden tot een juiste diagnose.

Behandelvolgorde

Om u van de pijn en/of ontsteking af te helpen zal de tandarts het volgende doen:

Meestal is een wortelkanaalbehandeling niet gepland en komt u in een spoedeisende situatie. We zorgen er dan voor dat u pijnvrij naar huis gaat en maken de wortelkanaalbehandeling in een vervolgafspraak af.

Napijn

Het merendeel van de wortelkanaalbehandelingen geeft geen of nauwelijks napijn. Ongeveer 1 op de 10 wortelkanaalbehandelingen geven echter wel napijn. Meestal houdt dit een dag of 2 a 3 aan. Wij kunnen hiervoor een pijnstiller voorschrijven.

Kosten

De tandartstarieven zijn landelijk bepaald. Elke verrichting heeft een eigen code. De codes die bij een wortelkanaalbehandeling gebruikt kunnen worden zijn de E-codes. Hieronder een voorbeeld berekening van een wortelkanaalbehandeling in een grote kies:

 • E02
  € 42,59
  Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult
 • 2x A10
  € 30,42
  Geleidings- infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving
 • 4x X10
  € 68,12
  Maken en beoordelen kleine röntgenfoto
 • E45
  € 24,34
  Aanbrengen rubberdam
 • E85
  € 15,21
  Elektronische lengtebepaling
 • E86
  € 82,13
  Gebruik operatiemicroscoop bij wortelkanaalbehandeling
 • E16
  € 206,85
  Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen
 • E19
  € 18,25
  Insluiten calciumhydroxide of daarmee vergelijkbare desinfectans per element, per zitting
 • E04
  € 49,71
  Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkel-titanium instrumenten
 • E88
  € 60,84
  Opvullen van de pulpakamer en afsluiten van de kanaalingangen
 • Totaal
  € 598,46

De kosten variëren afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het aantal wortelkanalen dat een kies heeft. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan bovenstaande voorbeeldberekening. Uw tandarts Zoetermeer zal u voor een wortelkanaalbehandeling altijd een begroting meegeven. 

× Hoe kan ik u helpen?